Meißen, Dom zu Meißen:
    Aan de westkant liet markgraf Frederik de Strijdbare (* 11 april 1370 , † 4 januari 1428) in 1425 de vorstenkapel bouwen. Of Karl May deze ooit bezocht heeft, weten we niet, maar deze steen heeft hij gegarandeerd nog nooit gezien.
    Dit heeft natuurlijk niets met Karl May te maken, maar in de categorie van „u vraagt, wij draaien” een interessant weetje: de tweede vrouw van Willem van Oranje (* 24 april 1533 , † 10 juli 1584) was Anna van Saksen (* 23 december 1544 , † 18 december 1577). Blijkbaar beviel ze onze veelgeprezen, maar niet zo vrouwvriendelijke „Vader des Vaderlands” na het baren van zes kinderen, onder wie de latere stadhouder Maurits (* 14 november 1567 , † 23 april 1625), niet meer zo, want ze werd per kerende post teruggestuurd naar Meißen. Het was in die tijd geen pretje om een gescheiden dochter „terug te krijgen”, dus het arme kind - ze was pas 27 jaar - werd krankzinnig verklaard en opgesloten in een kamer zonder ramen op de Albrechtsburg, tot ze uiteindelijk op 33-jarige leeftijd dood ging. Vervolgens werd ze „ergens in een hoek” van de Fürstenkapelle bijgezet, uiteraard zonder grafsteen, stel je voor!
    In de aanloop naar de biografie van Anna van Saksen verschenen er in de jaren ’10 van deze eeuw wat artikelen in Nederlandse kranten over haar tragische lot. Naar aanleiding van die artikelen hebben Nederlandse toeristen de medewerkers en gidsen van de Dom van Meißen gek gezeurd over dat graf; ja, ook ik een paar keer! Maar werkelijk niemand in en om die Dom had ooit van een Anna van Saksen/von Sachsen gehoord!!!
    In 2018 verscheen dan eindelijk die biografie »Anna van Saksen. Verstoten bruid van Willem van Oranje« van Femke Deen en ziedaar: ergens tussen het verschijnen van de biografie in september 2018 en de zomer van 2019 hebben ze dan maar deze „grafsteen” in de vorstenkapel aangebracht, ongetwijfeld om van het gezeur van Nederlanders af te zijn. Niet eens zo ver in een hoek verstopt, maar zeer onwaarschijnlijk dat deze steen daadwerkelijk op de plek ligt waar het arme kind werkelijk is begraven!
    © foto 2019